OB weektaak 7

11 mei 2020

Lieve Woelmuizen, Lieveheersbeestjes, Kikkers en Wasberen,

Vanaf deze week komen jullie weer 2 dagen per week naar school. Voor de overige dagen hebben we nog een paar leuke ideeën voor jullie, zodat jullie ook thuis nog lekker bezig kunnen zijn.

Taartrovers voor thuis

(ontspanning, taal)

Bijzondere korte films voor peuters en kleuters. Films die je met andere ogen laten kijken naar de wereld om je heen. Kijk mee, ga op onderzoek en speel met je verbeelding, want zo verander je jouw huis, tuin en balkon in de wereld waarin jij speelt. Met een leuke opdracht: zoals een boontje laten groeien, vouwvliegtuigjes maken enz.

www.taartrovers.nl > filmfestival/thuis

Moestuin

(wereld oriëntatie)

Het is de tijd van het jaar om groenten te gaan zaaien. Misschien kun jij thuis een moestuin gaan aanleggen. Spit een klein stukje grond om, zorg voor verse aarde, een schepje, een harkje en een gieter met water. Je kunt ook een grote bloempot of bak gebruiken. Vraag papa of mama om zaadjes te kopen van bijvoorbeeld komkommer, sla, tomaatjes, courgette, wortels enz. We zijn benieuwd wie er van de zomer uit zijn eigen groentetuintje eet!

De letters van je naam

(Taal)

Schrijf je naam op een stuk papier.

Jongsten: Kun jij bij iedere letter van jouw naam een woord bedenken waar je die letter in hoort?

Oudsten: Kun jij bij iedere letter van jouw naam een woordje bedenken dat begint met die letter en een woordje dat eindigt met die letter?

Bouwen

(Rekenen)

Maak een klein bouwwerk met blokken, lego, duplo, kapla, echte bakstenen enz.

Bekijk je bouwwerk van bovenaf. Maak daarna een plattegrond van dit bouwwerk. Dit doe je door een vel papier te pakken en hier vierkantjes op te tekenen. In de vierkantjes kan je cijfers schrijven die aangeven hoeveel blokjes er daar op elkaar gebouwd zijn. Kunnen jouw ouders jouw bouwwerk nabouwen? Je kunt ook vragen of jouw ouders een plattegrond voor jou willen maken die jij kunt nabouwen.

Gooien, vangen, rollen

(Motoriek)

We gaan oefenen op gooien, vangen en rollen. Dit kan met een grote (voet)bal, maar ook met een kleinere (tennis)bal.

Deze oefeningen kun je alleen doen:

• Zet een emmer of een grote bak in de tuin en probeer je bal hierin te gooien. Gaat dit goed? Loop een paar stapjes naar achter en probeer het nog een keer. Meet hoeveel stapjes je bij de emmer vandaan bent.
  • Zet een aantal flessen (met water), plastic bloempotten of grote blokken neer. Probeer met je bal deze om te rollen. Wil je dit een stuk moeilijker maken voor jezelf? Zet de flessen achter elkaar en probeer eerst de achterste fles om te gooien, daarna die ervoor enz.
  • Teken cirkels op een muur (met stoepkrijt) kun jij een bal precies op een cirkel mikken? Je kunt de cirkels punten geven en je punten bij elkaar optellen.

Deze oefeningen kun je samen doen:

• Gooi de bal over met een broertje/zusje of met je ouders, die hem probeert te vangen. Hoe vaak kunnen jullie dit doen zonder dat de bal op de grond valt? Kijk hoe ver jullie uit elkaar kunnen staan.
  • Ga met je benen wijd staan en probeer de bal bij de ander door het poortje te rollen. Ook hierbij kun je steeds verder uit elkaar gaan staan.
  • Probeer over de gooien terwijl je de bal 1 keer laat stuiten.

Misschien kun jij zelf nog meer leuke ideeën bedenken die je kunt doen met de bal.

We zijn blij dat jullie weer naar school kunnen komen en dat we hier weer samen hard aan het werk kunnen gaan. Op de andere dagen kun je bovengenoemde spelletjes doen, maar je mag natuurlijk ook lekker zelf spelen.

Een dikke knuffel,

Sharon, Dicky, Jolien, Petra, Yvette, Lisa en Trudy

• Er zijn vandaag geen jarigen.

De zomervakantie start op vrijdag 17 juli om 12 uur. De onderbouwkinderen zijn deze vrijdag al vrij.