Over leren: jezelf leren kennen

Mensen lijken vaak heel erg op elkaar. En tegelijkertijd zijn ze ook heel verschillend. Wat de een leuk vindt, vindt de ander niks aan. Wat de een makkelijk vindt, vindt de ander heel moeilijk. In jouw stamgroep werk en speel je iedere dag samen met zo’n 25 andere kinderen. Al die kinderen vinden andere dingen leuk, moeilijk, makkelijk en interessant. Waarschijnlijk weet jij best veel van je klasgenoten: wie er goed is in rekenen, wie graag dikke boeken leest, wie veel weet van de natuur en wie heel mooi kan tekenen. Omdat je iedere dag met ze samen werkt en leert, leer je je klasgenoten goed kennen.  Maar ken je jezelf eigenlijk net zo goed?

Natuurlijk weet je wat je leuk vindt, welke vakken je makkelijk afgaan en waar je moeite mee hebt. Maar weet je ook op welke manier jij het beste kan leren? Er zijn kinderen die heel goed plaatjes kunnen onthouden. Als zij een plaatje of foto zien, dan slaan ze het meteen op in hun geheugen en onthouden ze het heel lang. Deze kinderen zijn, met een moeilijk woord, visueel ingesteld. Andere kinderen leren heel goed met hun oren: als zij de uitleg van de juf of meester horen, weten ze het al snel na te vertellen. Deze kinderen onthouden ook makkelijk liedjes, melodieën. Dat noem je ook wel: auditief sterk. En weer andere kinderen vinden het makkelijk om te bewegen, te doen. Zij vinden het prettig om bij de uitleg niet alleen te luisteren en te kijken, maar vooral om er een beweging bij te maken.

En er zijn nog meer verschillen: sommige mensen leren het liefst in hun eentje, in stilte. Door een stuk tekst te lezen, of door zelf oefeningen te maken. Andere mensen leren liever door te overleggen met anderen. Door te praten, komen ze steeds een stukje verder met leren en denken. Weet jij op welke manier je het makkelijkste leert? Dan kun je daar goed gebruik van maken! Als je bijvoorbeeld de tafel van 7 moet leren en je leert makkelijk door te kijken, dan kun je de tafel van 7 op je kamer hangen. Of op de wc. Als je goed kan leren door je oren te gebruiken, kun je de antwoorden van de tafel steeds weer hardop opdreunen. En als je houdt van bewegen, dan kan je op iedere tree van de trap een som uit de tafel van 7 neerleggen. Iedere keer dat je de trap oploopt, moet je dan het antwoord noemen van de som die op elke tree ligt. En natuurlijk kun je ervoor kiezen om zo’n tafel in je eentje te oefenen, maar het kan ook samen met je vader, moeder, broer of vriendinnetje.

Denk maar eens goed na over de manier waarop jij het fijn vindt om te leren. Door jezelf goed te leren kennen en te ontdekken wat jouw manier van leren is, kan het leren soms veel makkelijker of leuker worden!

Oktober 2015, Irene Ragas

Donderdag 18 juli start onze zomervakantie. Dan zijn alle kinderen vrij tot maandag 2 september. Op 18 en 19 juli werken alle juffen en meesters nog wel. Dan gaan we namelijk verhuizen naar onze tijdelijke locatie. Best spannend allemaal!