Meervoudige intelligentie

Het woord ‘knap’ kent verschillende betekenissen. In de dikke van Dale staan er vier: ‘mooi, welgevormd’ (een knap gezicht), ‘bekwaam, geleerd’ (een knappe kop), ‘netjes, naar behoren’ en ‘erg’ (knap duur). Vaak wordt op school de tweede betekenis gebruikt. Op de Hoeve zien we dat anders. Je bent niet alleen knap als je goed bent in lezen of rekenen. Ieder kind is knap, op zijn eigen manier. De afgelopen jaren zijn we ons aan het verdiepen in ‘meervoudige intelligenties’. Deze theorie gaat uit van verschillende manieren van ‘knap zijn’.cirkel-mi-in-jpg_small

Er worden acht soorten ‘knap’ onderscheiden:

Muziekknap

Je kan vrij snel een lied meezingen, hoort het als een noot vals is. Je bespeelt een muziekinstrument, luistert graag naar muziek. Je vindt het leuk om melodieën, teksten en ritmes te bedenken en hebt vaak een liedje of melodie in je hoofd.

Natuurknapmi_101116

Je houdt van allerlei soorten dieren en vindt het fijn om in de natuur te zijn. Je houdt de weersvoorspellingen bij. Als je ergens komt, let je op de natuur en de omgeving. Je verzamelt graag stenen en/of schelpen en kijkt graag hoe dieren zich gedragen. Je kijkt graag naar natuurfilms en documentaires.

Rekenknap

Je rekent vaak dingen uit en voert graag experimenten uit. Je zet graag dingen op een rijtje en vindt het leuk om een vraagstuk of probleem op te lossen. Je vindt technische ontwikkelingen interessant. Je vindt puzzels leuk om te doen en vindt het fijn om met een stappenplan te werken. Je speelt graag strategische spelletjes.

Woordknap

Je leest graag (voor), je schrijft graag verhalen of gedichten. Je praat in of tegen jezelf. Je kan goed onder woorden brengen wat je bedoelt. Je mengt je graag in een goede discussie. Als je een nieuw apparaat hebt aangeschaft, lees je eerst de handleiding. Je houdt van woordspelletjes, zoals Scrabble en Lingo, en kruiswoordpuzzels. Je leert graag andere talen.

Beeldknap

Je denkt in beelden, bent graag beeldend bezig. Je houdt van een mooie lay-out en van illustraties bij een tekst. Je kan goed kleuren combineren, decoreert graag een ruimte en deelt deze in. Je kan snel de juiste weg vinden.

Beweegknap

Als je een nieuwe vaardigheid leert, leer je dat het liefst door zelf te oefenen en te ervaren. Je sport vaak en vindt het leuk om te dansen. Je vindt het moeilijk om lang stil te zitten. De beste ideeën verzin je als je in beweging bent. Je praat veel met je handen en werkt graag met je handen.

Mensenknap

Je leeft mee met anderen en vindt het leuk om anderen te helpen. Als je gaat sporten, geef je de voorkeur aan groepssporten. Als je een probleem hebt, zoek je het liefst iemand op om je te helpen. Je hebt veel vrienden. Als iemand zich niet lekker of fijn voelt, heb je dat snel door. Als je ergens bent, let je op de sfeer. Je werkt graag samen.

Zelfknap

Je denkt veel na over het leven en belangrijke levensvragen. Je doet veel vanuit je gevoel. Je stelt jezelf doelen en weet wat je goed en minder goed kan. Je vindt het fijn om alleen te zijn. Je hebt een dagboek dat je bijhoudt. Je werkt graag in een rustige omgeving. Als je iets gedaan hebt, denk je na over hoe het ging.

De kenmerken gelden natuurlijk niet altijd voor iedereen, maar geven een aardig beeld van de eigenschappen van iemand die op die manier ‘knap‘ is!

Door samen met kinderen na te denken over de manier waarop zij knap zijn, krijgen kinderen inzicht in hun eigen talenten en die van de andere kinderen in de groep. Zo leren kinderen niet alleen met elkaar, maar ook van elkaar.

Bij een project mogen kinderen soms kiezen op welke manier ze de geleerde stof willen presenteren: door middel van het schrijven van een tekst, het bouwen van een schaalmodel, het maken van een poster of het schrijven van een lied. Op deze manier komen we tegemoet aan de verschillen tussen kinderen en ontwikkelen zij hun talenten.

• Er zijn vandaag geen jarigen.

Donderdag 18 juli start onze zomervakantie. Dan zijn alle kinderen vrij tot maandag 2 september. Op 18 en 19 juli werken alle juffen en meesters nog wel. Dan gaan we namelijk verhuizen naar onze tijdelijke locatie. Best spannend allemaal!