Mobiel menu

Spelenderwijs leren van elkaar

‘Ik weet
Max en de toverstenenwat warm is en wat koud is
wat zoet is en wat zout is

ik weet
wat lief is en wat stout is
wat goed is en wat fout is’

van: Hans en Monique Hagen

Iedere dag op de Hoeve doen we nieuwe ervaringen op en ontdekken we hoe het is om samen te leven en samen te spelen. Spelenderwijs leren we van en met elkaar.

Bij de zandbak in de kleutertuin maken twee kinderen ruzie om een schep. Ze duwen, trekken, vallen. Eén van de twee kinderen komt huilend bij de leerkracht en vertelt wat er is gebeurd. Het andere kind probeert zich met de schep te verstoppen in de kleutertuin. De leerkracht gaat samen met de twee kinderen praten en vraagt:

“Wat is er gebeurd?” “Vind je het zelf leuk om geduwd te worden?” “Hoe kunnen jullie het samen oplossen?” Door vragen te stellen, proberen we de kinderen na te laten denken over wat ze hebben gedaan.  Om hen zo te leren begrijpen wat de gevolgen zijn als je zo tegen elkaar doet. Samen bespreken we, dat je met praten en overleggen ruzie meestal kunt voorkomen. Als je iets niet wilt, dan zeg je tegen de ander “Stop houd op!”.  Wanneer je er samen niet uit komt, dan ga je hulp vragen bij de juf of meester.

Eén van onze afspraken is: Wat je zelf niet wilt, doe je ook niet bij een ander.

In de kring vertellen we regelmatig verhalen en bekijken we prentenboeken of een filmpje. Daarna bespreken we met elkaar wat we gehoord en gezien hebben. We vragen kinderen naar hun mening door vragen zoals:
“Wat vond jij van wat er gebeurde in het verhaal?”,  “Wat zou jij doen?” en ” Was het eerlijk wat er gebeurde?”.

Vaak hebben kinderen een duidelijke mening en kunnen ze precies vertellen wat eerlijk of oneerlijk is.

Aan het eind van de ochtend of middag bespreken we vaak het dagdeel even na door de kinderen te vragen hoe ze het vonden gaan. Zowel de positieve als de minder positieve dingen die gebeurd zijn, worden dan besproken. Steeds opnieuw blijkt dat de meeste kinderen vaak heel zuiver en eerlijk kunnen vertellen hoe het is gegaan!

Theresia Jansen en Dicky van der Veer

Spelenderwijs leren van elkaar

De jarigen van vandaag